Vrijwilligers

Help jij ons het gemaal draaiend te houden?

Wij zoeken mensen met belangstelling voor historie, stoom, waterbeheer, erfgoed, of wat dan ook, die graag vrijwilliger willen worden bij het gemaal en onze enthousiaste, maar nog te kleine groep komen versterken. 

Sinds kort is ons bezoekerscentrum geopend. Naast de expositie kunnen bezoekers een kopje koffie drinken. Daarom zoeken we onder andere vrijwilligers die het leuk vinden om gastheer of vrouw te zijn die ook iets kunnen vertellen over het gemaal en de expositie.

En we hopen ook nog mensen te vinden die ons helpen met deze website en met onze sociale media.

Heb je belangstelling om ons te helpen of ken je iemand die dat zou willen, dan bent je van harte welkom!

Foto: Sjaak Tegelenbosch

Wat voor vrijwilligers zoeken we?

Heb je interesse om op deze bijzondere plaats mee te werken? Kom langs op zaterdagochtend of stuur een mail naar info@stoomgemaalteylingens.nl.

Werkgroep Teylingens vanaf het begin

Vanaf de start vormden Peter van der Horst, Inus van Hekken, Bob Smit en Sjaak Tegelenbosch de harde kern van de werkgroep. Door omstandigheden is Bob  helaas gedwongen geweest om te stoppen met zijn activiteiten. 

In de afgelopen jaren werd de groep uitgebreid met achtereenvolgens Nick Damen, Guus Peek en Ton Versteegt. Nick heeft wegens drukke werkzaamheden de groep verlaten.

De werkgroep is iedere zaterdagochtend aan het werk in het gemaal en bouwt sinds 2011 gestaag aan de restauratie van de machine. Voor de aanvang van de bouwkundige restauratie hebben zij slim vooruitgedacht om ervoor te zorgen dat  benodigde apparaten en appendages om zowel op perslucht als straks op stoom te kunnen draaien, goed kunnen worden ingepast.

Werkgroep

Peter van der Horst

Is vanaf de oprichting van de Stichting in 2008 actief en als leider van de werkgroep belast met de restauratie van de zuigerstoommachine. Van beroep scheepswerktuigkundige met als hoofdvak stoomwerktuigen, heeft voor Shell Tankers op 13 stoomschepen gevaren, is door zijn opleiding en ervaring door bestuur aangetrokken om de stoommachine na 60 jaar stilstand weer onder stoom te brengen.

Inus van Hekken

Was IT specialist bij ABNAmro, begonnen in onze werkgroep in 2009. Heeft via zijn werk geen binding met stoom, maar heeft als grote hobby (obsessie ?) stoomtechniek. Hij heeft een heel uitgebreide bibliotheek aan boeken over stoomketels, stoomwerktuigen etc. en heeft ze ook allemaal gelezen. Is ook vrijwilliger op de Stoomboot van Sinterklaas (de Christiaan Brunings) als stoker en bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Heeft vele dagen doorgebracht in het streekarchief Woerden en weet nu bijna alles over de geschiedenis van het stoomgemaal en is onze vraagbaak. Standaard antwoord aan een bezoeker die een vraag heeft over de historie, “ogenblikje, dat vragen we even aan Inus”

Guus Peek

Tekenaar/constructeur onder andere bij glasfabriek Leerdam, heeft zich al vrij spoedig als “vriend” aangemeld. Wilde in 2015 een meer actievere rol en werd lid van onze werkgroep. Is iedere zaterdag ook aanwezig en heeft steeds positieve constructieve voorstellen. Maakt nu onze eigen werktekeningen in Autocad, die we bij derden kunnen laten maken. Maakt nu o.a. een P&ID ten bate van de aanschaf straks van de stoomketel, zodat we die panklaar bij een ketelbouwer aan kunnen leveren.

Ton Versteegt

Is ons laatste lid van onze werkgroep.
Is van huis uit elektricien en heeft altijd voor Stedin en diens voorgangers gewerkt.
Is ook gewaardeerde kracht geworden niet alleen om elektrische zaken maar ook en vooral door zijn praktisch inzicht hoe de werkzaamheden het beste aangepakt kunnen worden.
Komt ook altijd met goede voorstellen.