Foto: Winny van rij)
Historische Broekmolen opent deuren
do 11 mei 2017, 11:59
Woerden – Op zaterdag 13 mei Nationale Molen- en Gemalendag opent de Broekmolen aan de Kromwijkerdijk de vernieuwde deuren. Vijf jaar geleden deden de bewoners van de naastgelegen woning dit voor het eerst, vanaf nu beheert vrijwilliger Joris van Iersel dit historische erfgoed.
Door Winny van Rij
Van Iersel doet dit in opdracht van de Stichting die ook het Stoomgemaal Teijlingens beheert. “Ik meldde me aan als vrijwilliger en werd op deze molen gewezen,” vertelt de man die molenbouwer van beroep is. Het is officieel het dieselgemaal Papekop en Diemerbroek aan het eind van de Kromwijkerdijk langs het fietspad naar Papekop. Vroeger beheerde de familie Van Wijngaarden de molen beroepsmatig.
Precies vijf jaar geleden verscheen er een boekje over deze molen en hun bewoners. “Aanleiding was dat de gemeente dit mooie gebied als bedrijfsruimte wilde bestempelen,” herinnert bewoner Henny van Vuuren zich. Bewoners voerden met succes actie, de provincie was tegen en zo bleven dit gebied en de molen behouden. “Pas toen beseften we dat we naast een juweeltje wonen en we proberen nu samen met Stichting Hugo Kotenstein of de molen als monument te bestempelen.”
Henk en Henny van Vuuren deden in 2012 voor het eerst mee aan de Open Molendag. “Als vrijwilligers want het gemaal was van HDSR, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden.” Die blijft eigenaar en draagt het beheer van het erfgoed over aan de Stichting Gemaal Papekop Diemerbroek. Van Iersel gaat de molen nu vrijwillig beheren. “De oude molen is niet meer in gebruik sinds de HDSR er vorig jaar een nieuw gemaal achter plaatste, maar de romp van de molen bevat nog zoveel geschiedenis dat het de moeite van het behoud waard is. Binnen is de hele technische opbouw er nog.” Die dateert uit 1928 toen er brand uitbrak en de wieken niet meer terugkwamen. Dat was de derde brand van deze molen. De eerste was in 1586, de tweede in 1874. De molen ontwikkelde zich in al die jaren.
“In 1879 kwam het stoomgemaal, in 1928 een dieselmotor, in 1943 een elektromotor, in 1993 werd het geautomatiseerd en vorig jaar dus een heel nieuw gemaal.” De romp van de molen wordt opgeknapt, klaar om bezoekers te ontvangen en dat gaat vaker gebeuren als het aan Van Iersel ligt. “Ik wil de molen beter zichtbaar maken. Als er vrijwilligers bij komen, kunnen we schoolklassen ontvangen en vaker een open dag houden.” De eerste is dus op zaterdag 13 mei van 10.00 tot 16.00 uur met rondleidingen waarbij de Van Vuuren’s ondersteunen met catering. Ook zijn er wandel- en fietsroutekaarten beschikbaar. Informatie: www.stoomgemaalteijlingens.nl.
Reageer als eerste
Do you mind if I quote a few of your articles as long as I
provide credit and sources back to your site? My website is in the very same niche as
yours and my users would truly benefit from some of the information you
provide here. Please let me know if this alright with you.
Appreciate it!
Is goed