Gemaal papekop - diemerbroek

Hij draait weer!

Naast het stoomgemaal Teylingens beheert de stichting Watererfgoed Groot Woerden ook het dieselgemaal Papekop en Diemerbroek. Bij dieselgemaal Papekop Diemerbroek (1928) komen vijf eeuwen waterbeheer tot leven.

Na een restauratie heeft de Ruston op dinsdag 16 oktober 2018 voor het eerst sinds 75 jaar weer gedraaid. 

Wil je een keer een bezoek brengen? Dit kan op afspraak met een groep van maximaal 6 personen. Neem hiervoor contact met ons op.

Geschiedenis

Dit gemaal is al sinds 1993 buiten gebruik en is nu met de aanleg van een nieuw elektrisch gemaal ontdaan van alle techniek die er in 1993 in werd geplaatst.

Al sinds de Middeleeuwen wordt de Broekmolen vermeld.

Maar liefst drie keer brandde hij af en even vaak werd hij herbouwd: in 1586, in 1874 en in 1927. In 1879 was de capaciteit van de molen niet groot genoeg meer. Het bestuur van de polder Papekop en Diemerbroek besloot om een hulpstoomgemaal bij te bouwen. Dit schepradgemaal bleef tot 1928 in gebruik.

Regionaal Historisch Centrum Rijnstreek en Lopikerwaard

Foto: Richard Tito

Toen besloot het waterschapsbestuur om een nieuwe machine te bouwen. In de molenromp werd een eencilinder Ruston dieselmotor geplaatst die via een haakse tandwieloverbrenging een schroefpomp van Pannevis aandreef. De installatie had een capaciteit van 55 m3 per minuut bij een opvoerhoogte van 1,6 meter.

Omdat in de Tweede Wereldoorlog de brandstofprijzen exponentieel stegen en werd het gemaal geëlektrificeerd. Er werd een elektromotor bij de dieselmotor geplaatst, en door middel van een riem werd het vliegwiel van de oude dieselmotor aangedreven. Beide motoren zijn nog in de molenromp aanwezig en de dieselmotor kan getornd worden. De stichting heeft de installatie weer in werkende staat gekregen.

In 1993 werd het huidige elektrische gemaal in de maalvliet voor de molenromp geplaatst. Dit gemaal is in 2016 vervangen door een nieuw gemaal met een grotere capaciteit en een visvriendelijke pomp die het water wegpompt uit de polder en loost op de Kromwijkerwetering. 

Kan je geen genoeg krijgen van de geschiedenis? Lees dit artikel. 

Regionaal Historisch Centrum Rijnstreek en Lopikerwaard

Dieselgemaal Papekop

Foto: Regionaal Historisch Centrum Rijnstreek en Lopikerwaard en Richard Tito

Uitlaatpijp voor en na