Bezoekers

Gemaal tijdelijk gesloten

In 2024 voeren de vrijwilligers van het stoomgemaal een groot project uit met het doel dat de machine eind 2024 weer echt op stoom zal draaien. Dat vergt grote en ingrijpende werkzaamheden. Hierdoor is het gemaal vanaf 4 april 2024 voorlopig niet meer te bezichtigen.   

Het gemaal is in principe elke zaterdagochtend open tussen 9 en 12 uur. (Met uitzondering van feestdagen.) Wilt u er zeker van zijn dat we open zijn, neem dan contact met ons op via info@stoomgemaalteylingens.nl. Elke laatste zaterdagochtend van de maand laten we de machine draaien! U bent van harte welkom om te komen kijken. 

In de periode december tot en met februari wordt vaak groot onderhoud aan de machine gepleegd. Het kan zijn dat de machine dan niet niet draait. Ook als u in die periode langs wilt komt, neem dan contact met ons op via info@stoomgemaalteylingens.nl.

Daarnaast is op de zaterdag van de nationale gemalendagen en op de zaterdag van de Open Monumentendagen het gemaal de hele dag geopend.

In het bezoekerscentrum wordt verteld over de geschiedenis van het gemaal, het veenweidegebied en het waterbeheer in de polder.

Foto: Sia Windig

Fietstochtje langs het gemaal

’t Gilde Woerden heeft een fietstocht uitgezet die ook langs het gemaal Kamerik-Teylingens loopt. De route heet De twee pontjes en loopt door het gebied van de ontginningen van de moerassen die in de middeleeuwen plaatsvonden: het zogenaamde copenlandschap. In overleg met ’t Gilde kunt u daarbij ook een bezoek brengen aan het gemaal. Voor meer informatie over de route: zie de website van ’t Gilde. 

Bedrijfsuitje bij het gemaal

Het is mogelijk om een bezoek te brengen met een groep buiten de vaste zaterdagochtend. De locatie is geschikt voor 10 tot 40 personen. Geschikt voor bijvoorbeeld een uitje voor bedrijf of een vereniging. 

Er wordt een rondleiding gegeven en er kunnen een aantal verhalen verteld worden. Over het algemeen zal de machine niet draaien.  Dit is alleen mogelijk op zaterdagen en als er voldoende vrijwilligers beschikbaar zijn. De bezoektijd is ca. een uur. Bij de machine wordt uitleg gegeven over de werking en over de functie in het waterbeheer.

Daarnaast kan naar keuze verteld worden over de geschiedenis van het gemaal, de geschiedenis in de wijdere omgeving rond het gemaal, de sluis en de betekenis daarvan voor de beurtvaart en Kamerik en de recente geschiedenis rond restauratie en de plannen voor de toekomst.

Op verzoek kan specifiek ingegaan worden op de technische achtergronden van de stoommachine, de ontwikkeling daarvan, het rendement enzovoort; dit vergt enig inzicht in techniek en is niet voor iedereen interessant. Wij vragen hiervoor een extra vrijwillige bijdrage.

Tarieven

  • Tot 10 personen:  50 euro
  • 11-25 personen: 75 euro
  • meer dan 25 personen: 100 euro.

De bedragen zijn exclusief koffie en thee. Er kan gezorgd worden voor diverse hapjes en drankjes. Deze worden separaat in rekening gebracht.

Alle bedragen komen volledig ten goede aan het gemaal, de vrijwilligers werken allen pro deo.


Neem contact op voor de kosten en een datum

Vergaderen bij het gemaal

Het is mogelijk om de kolenloods te gebruiken als vergaderlocatie voor educatieve, technische of historische doeleinden. De ruimte is geschikt voor groepen tot 40 personen. Wilt u vergaderen? De ruimte beschikt over een vergadertafel voor 12 personen.  

Tarieven:

  • Tot en met 10 personen:  50 euro
  • 11-25 personen: 75 euro
  • meer dan 25 personen: 100 euro.

De bedragen zijn exclusief koffie en thee. Er kan gezorgd worden voor diverse hapjes en drankjes. Ook deze worden separaat in rekening gebracht.

Alle bedragen komen volledig ten goede aan het gemaal, de vrijwilligers werken allen pro deo.


Neem contact op voor de kosten en een datum