Eén jaar later

Wij zijn een jaar verder sinds het laatste bericht op deze site, het waarom van de stilte wordt hieronder duidelijk.

De Stichting Watererfgoed Groot Woerden met het logo van het voormalige Groot-Waterschap van Woerden, daarmee de verbinding aangevend met het waterstaatkundig verleden.

Wapen van het Groot-Waterschap van Woerden

De eerste daad van de stichting was de daadwerkelijke bouwopdracht voor de herbouw van de kolenloods. Wij konden in januari drie nieuwe vrijwilligers verwelkomen die een steentje wilden bijdragen aan de bouw. Frank Lekkerkerker en Aad van der Voort waren degenen die zich daarvoor met name wilden inzetten. Frank maakte een begroting op waaruit bleek dat het onmogelijk was om een derde de loods te laten bouwen, er was net genoeg geld voor de fundering en voor de materialen die in de loods zouden moeten worden verwerkt. In april werd door de vrijwilligers de grond bouwrijp gemaakt, waardoor Heibedrijf Maurits kon beginnen met het trillingvrij inbrengen van de buispalen en het storten van de fundering.

Na het vlinderen van de vloer kon gestart worden met de realisatie van de houten loods. Ondertussen was door Frank de houtconstructie gedigitaliseerd, waardoor begin mei een vrachtwagen voor kon rijden met een volledig op maat gezaagd en gefreesd bouwpakket.

Na het in de olie zetten kon het pakket worden opgezet en verscheen er in een paar dagen een volledig geraamte van de loods.

Vervolgens kon de bouwploeg, die Frank ondertussen verzameld had (Co de Heer en Kees Schuiling), aan de slag met de wanden en het dak.

Alle leidingwerk werd in de wand verwerkt en na enige weken stond de loods met volledige isolatie, dakramen en zinkwerk klaar voor de afwerking, met blauw gesmoorde pannen en zwart geverfde rabatdelen.

September was de afbouw binnen in volle gang en half december werd de laatste hand gelegd aan de afwerking binnen. Duizenden manuren maakten dat er een prachtige loods was gebouwd, die alleen van buiten nog gelijk is aan de oorspronkelijke kolenloods, maar van binnen een volwaardige ontvangst- en expositieruimte is geworden. Alleen de oorspronkelijke schuifdeur moet nog geplaatst worden.

Tot zover dit verslag foto’s volgen nog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *